U Splitu o 100% obnovljivoj Hrvatskoj

U Splitu je održana konferencija „100% obnovljiva Hrvatska“ na kojoj se raspravljalo o mogućnostima za daljnji razvoj obnovljivih izvora energije, otvaranje novih radnih mjesta i smanjivanje ovisnosti o uvozu energije.

Europska komisija trenutačno izrađuje procjenu učinka novog zakonodavnog okvira za obnovljive izvore energije za razdoblje nakon 2020. godine koji bi trebao biti upućen u proceduru Europskog parlamenta do kraja godine. „Europa danas uvozi 53% energije i to plaća više od 1 milijarde eura dnevno. Kako bismo smanjili tu ovisnost, moramo se usmjeriti na one izvore energije koji su nam lokalno dostupni, a u te izvore svakako spadaju obnovljivi izvori energije, poput sunca, vjetra, vode, biomase”, zaključila je europarlamentarka Marijana Petir. Pozvala je na donošenje nove Strategije energetskog razvoja i Karte obnovljivih izvora energije s jasno navedenim i u prostorne planove ucrtanim svim potencijalima koje RH ima kako bi se olakšale investicije.Smatra kako su ulaganja u eksploataciju nafte iz Jadrana suprotna nacionalnim interesima razvoja turizma i ribarstva RH, kao i izgradnja termoelektrana na ugljen što može Hrvatsku učiniti još ovisnijom o uvozu jer Hrvatska nema svoj ugljen.

V.d. direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić istaknuo je kako je Republika Hrvatska na takvom zemljopisnom položaju da je doista moguć 100% udio obnovljivih izvora energije u našoj potrošnji, kako za grijanje, pripremu potrošne tople vode tako i za proizvodnju električne energije. „U razvijenim zemljama Europske unije udio obnovljivih izvora iz godine u godinu sve više raste, dok na žalost, Republika Hrvatska, još uvijek nedovoljno koristi energiju sunca, vjetra i biomase. Uz brojne ekološke koristi takvi projekti mogu biti i motor našeg gospodarstva jer razvijajući industriju zelene energije možemo otvoriti brojna radna mjesta.– izjavio je Majdandžić.

U svojem izlaganju ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović je istaknuto da se pored energetskog i prometnog sektora za izgradnju 100% obnovljive Hrvatske puno može učiniti i u komunalnom sektoru. „Prije odlaganja, već na mjestu nastanka iz otpada možemo izdvojiti vrijedne sirovine kao sto su staklo, plastika, metal te ih ponovno uporabiti i time stvoriti dodanu vrijednost, nova radna mjesta i u konačnici rast našeg BDP-a“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Na primjerima europskih otoka predstavnica World Future Council Irene Garcia ukazala je na primjere 100% energetski održivih otoka. Na konferenciji su još sudjelovali eurozastupnik Petera Liesea, regionalni direktor Hanns Seidela za jugoistočnu Europu dr. Klaus Fiesinger, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, i dr. Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT