U Rijeci održani energetski dani

Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održano je svečano otvorenje manifestacije Energetski dani, u sklopu kojih su od 7. do 9. lipnja 2016. u Fužinama i Omišlju održana brojna predavanja za građanstvo i stručnu javnost na temu energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo što je Grad svojom energetskom politikom u pet godina uspio smanjiti emisiju stakleničkih plinova za više od 10%, smanjiti potrošnju energije te povećati potrošnju energije iz obnovljivih izvora. „Sve to govori da smo na dobrom putu ostvariti i zacrtanih 20% u sva tri segmenta po našem energetskom programu Ri2020“, rekao je gradonačelnik, izražavajući zadovoljstvo što su te suciljeve prepoznali i građani, s obzirom da je Rijeka apsolutni šampion u broju obnovljenih zgrada, i to zahvaljujući dobroj suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te nadležnim ministarstvima. Samo u 2015. sklopljeno je 48 ugovora o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća i 77 višestambenih zgrada, odnosno ukupno 2600 stanova. „Uspjeli smo provesti i energetsko certificiranje i obnovu velikog dijela zgrada koje su u vlasništvu Grada Rijeke, a upravo su počeli i radovi na OŠ Nikola Tesla vrijedni više od 6 milijuna kuna“, rekao je Obersnel. U pripremi su slični projekti za još dvije škole i jedan vrtić, a Grad Rijeka je na natječajima Fonda dobio i najviše sredstava za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu 15 škola i vrtića.

Pomoćnik ministra Danijel Žamboki Gradonačelnik je najavio izgradnju nove energane koja će koristiti metan za proizvodnju električne energije, a kao jedan od bitnih faktora kojim se doprinijelo smanjenu emisije CO2 istaknuo je nabavu plinskih autobusa. „Povećanje energetske učinkovitosti jedan je od prioriteta ove Vlade i našeg Ministarstva pa mi je drago da imamo priliku na ovom skupu razmjenjivati iskustva i govoriti o onome što nas čeka u budućnosti, a to su zgrade gotovo nulte energetske potrošnje“, rekao je Žamboki. “Do 2018. godine sve zgrade javne namjene trebat će biti skoro „nula energetske“, a od 2020 godine i sve druge zgrade. Iz EU fondova smo za nastavak energetske obnove osigurali 311 milijuna kuna i vjerujem da ćemo sva sredstva uspjeti potrošiti“, rekao je i dodao da je njegov dolazak na Energetske dane znak jako dobre državne, lokalne i regionalne suradnje bez koje ne bi uspjeli realizirati sve zacrtane ciljeve.

Pročelnik Vladimir Benac je predstavio ne samo dosad napravljeno, već i buduće projekte koje planira Grad, među ostalim i obnovu OŠ Nikola Tesla čija je obnova počela ovih dana.

Vesna Bukarica, Mladen Ilijević i Tomislav Ilić ovom su prigodom najavili i nove programe Fonda koji se planiraju. “U sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija je za obnovu stambenog sektora do 2020. godine dostupno 100 milijuna eura – 30 za obnovu obiteljskih kuća, dok je 70 milijuna eura predviđeno za obnovu višestambenih zgrade. Kao što ste već i čuli, u tijelu je usklađivanje programa s EU pravilima i možemo očekivati određene izmjene dosadašnjih programa, između ostalog i postotak sufinanciranja. Poticaji će se kretati od 40 do 50%, ovisno o koeficijentu razvijenosti pojedinih županija, a uvjet za sufinanciranje će biti i uštede od 50% energije potrebne za grijanje. Iskustva su pokazala da se uštede u višestambenim zgradama uslijed energetske obnove kreću oko 62%, pa vjerujemo da ovaj uvjet neće biti prezahtjevan za zgrade koje se planiraju prijaviti ove godine.” rekla je Bukarica u svom uvodnom izlaganju. „Više detalja o izmjenama programa očekujemo u tjednima koji slijede, pa pozivamo građane da redovito prate naše stranice.”

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT