Split domaćin Smart Grids radionice

U Splitu je danas započeo trodnevni ciklus radionica koje je pokrenuo konzorcij Smart Grids ERA-Net. Riječ je o europskoj inicijativi koji potiče međunarodno istraživanje o području naprednih mreža na razini 21 europske države. Općeniti cilj inicijative je pružanje podrške razvoju tehnologija, stvaranju tržišta i potrebama potrošača. 

Za ostvarenje ovih ciljeva je ključno poticanje inovativnih međusektorskih i intersdisciplinarnih projekata, a ovaj ciklus radionica prilika je da stručnjaci, istraživači te predstavnici potencijalnih investitora razmijene iskustva i znanja te zajedno definiraju prijedloge za ključnu problematiku na koju su naišli u dosadašnjim istraživanjima.

Jedan od partnera konzorcija je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji ove godine predstavlja i službenog domaćina događanja. U svom pozdravnom govoru Maja Rajčić, kao predstavnica Fonda, je istaknula važnost financiranja svih aktivnosti koje su usmjerene prema poticanju razvoja zelene ekonomije: „U prošloj godini, svaka kuna našeg poticaja rezultirala je dvostrukim iznosom ulaganja u projekte energetske učinkovitosti. Riječ je o približno 960 milijuna kuna koji su generirali značajne investicije u ovaj sektor. Međutim, nikako ne smijemo zanemariti ni aktivnosti istraživanja i razvoja u području klimatskih promjena, za koje smo osigurali 17 milijuna kuna upravo za razvoj inovativnih rješenja s mogućnostima primjene u gospodarstvu putem natječaja kojeg provodi Hrvatska zaklada za znanost. Teme istraživanja obuhvaćaju promet, obnovljive izvore energije, poljoprivredu, energetsku učinkovitost i niskougljični razvoj, a projekti će se moći prijaviti do 1. lipnja. Veseli nas veliki broj zanimljivih istraživačkih projekata, kao i razvojnih projekata iz domaće industrije, ali i javnom sektora koje smo sufinancirali do sad.

Naime, Fond je, primjerice, upravo preko incijative ERA-Net odobrio sufinanciranje projekta µGRIP, čiji je nositelj zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER).  U sklopu tog projekta će se na fakultetu uspostaviti laboratorij koji će inovativnim pristupom simulirati cijelu mikro mrežu – generatore s obnovljivim izvorima, trošila i spremnike energije, u kojem će uz projektne partnere iz Njemačke i Danske, u istraživanju sudjelovati i domaći stručnjaci iz Končara i HEP-a.

Prethodno je u sklopu SmartGrids ERA-Net programa sufinanciran i FER-ov projekt naziva “Flexible Electric Vehicle Charging Infrastructure” (Flex ChEV), čiji cilj je bio razviti detaljan simulacijski dinamički model punionica električnih automobila. Naime, postojeća infrastruktura za punjenje električnih vozila počiva na sporim punjačima u domaćinstvima i na javnim mjestima, jer bi veći broj brzih punionica bilo teško integrirati zbog potrebe značajnih ulaganja u  distribucijsku elektroenergetsku mrežu. Stoga se kao jedno od rješenja nameće zamjena baterija električnih vozila, što je ideja oko koje je projektni tim izradio niz mogućnosti za daljnji razvoj. Stručnjaci s FER-a i EFZG identificirali su prve vjerojatne korisnike – flote dostavnih vozila u vlasništvu jedne tvrtke te su, nakon uspješne implementacije rješenja, predložili su  dva moguća rješenja za komercijalizaciju projekta: zamjenu baterija uz povratak prvotne baterije vozaču ili osiguravanje dodatnog izvora profita stanice za zamjenu baterija sudjelovanjem na tržištu električne energije.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT